Gulasz z bakłażana

  • 45 min
  • 13 składników

Składniki:

  • bakłażan 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • pomidor 1 sztuka
  • suszone pomidory kilka sztuk
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • czerwone wino kilka łyżek
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • mleko sojowe około 1/2 szklanki

To jest gulasz, do którego wrzucam wszystko to, co lubię najbardziej i duszę w sosie na bazie mleka sojowego. Jest pyszny bez niczego, ale świetnie pasuje też do makaronów, ziemniaków, kasz i pieczywa.

DSC_1978

Gulasz z bakłażana

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną paprykę, obranego pomidora i bakłażana. Podsmażam przez chwilę mieszając i zalewam mlekiem sojowym.
  3. Dodaję pokrojone suszone pomidory i przyprawy. Duszę pod przykryciem około 30 minut.
  4. W międzyczasie wyciskam czosnek i odkładam na 10 minut (zobacz dlaczego). Dodaję do warzyw.
  5. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i czerwone wino. Gotuję jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

DSC_1995

Gulasz z bakłażana

DSC_1998

Gulasz z bakłażana