Harira

  • 75 min
  • 17 składników

Składniki:

  • ciecierzyca 1/2 szklanki
  • soczewica zielona 1/2 szklanki
  • włoszczyzna pęczek
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • ziemniaki 5 sztuk
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • olej do podsmażenia
  • sok z limonki do polania
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżka
  • kumin w całośći 1 łyżeczka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • kolendra mielona 1 łyżka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • chilli 1/2 łyżeczki
  • imbir suszony 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

Gęsta, rozgrzewająca, pachnąca kuminem zupa marokańska ze strączków i warzyw. Większość wersji hariry, które jadłam w Maroku, były dodatkowo „wzbogacone” o rozgotowany makaron nitki, jedyny, według mnie, zbędny składnik. Ale możecie oczywiście spróbować z makaronem:)

DSC_35131

Harira

Wykonanie:

  1. Cieciorkę razem z soczewicą zalewam wodą na noc.
  2. Odlewam wodę, zalewam świeżą, dodaję kumin w całości, liście laurowe i gotuję tak długo, aż cieciorką będzie miękka a soczewica rozgotowana (zagęści zupę).
  3. W oddzielnym dużym garnku podsmażam pora, dodaję pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę i seler oraz resztę przypraw. Zalewam wodą. Gotuję około 15 minut.
  4. Dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotuję jeszcze 10 minut.
  5. Do zupy dolewam ugotowane strączki. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję wszystko razem jeszcze przez chwilę.
  6. Na talerzu polewam sokiem z limonki.
  7. Jem z chlebem,tak jak w Maroku:)

Smacznego!

DSC_35181

Harira