Składniki:
- dynia hokkaido 1/2
- cieciorka ugotowana lub z puszki 1 szklanka
- pasta tahini 3 łyżki
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- ostra papryka do smaku
- sól do smaku
- olej z pestek dyni (ew. oliwa) do polania
- kumin mielony pół łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- sok z połówki cytryny
Hummus w wersji z pieczoną dynią. Dzięki dyniowej słodyczy może zasmakować dzieciakom;) Idealny do grzanek!
Wykonanie:
- Dynię przekrajam na pół, wydrążam pestki, posypuję gałką muszkatołową i solą.
- Zapiekam miąższem do góry w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około pół godziny (aż miąższ będzie miękki).
- Pod koniec pieczenia możecie włożyć do piekarnika kilka kawałków chleba na grzanki do hummusu.
- Wydrążam miąższ. Dodaję cieciorkę, pastę tahini, kumin, czosnek, sok z cytryny, ostrą paprykę i sól.
- Blenduję na gładką pastę.
- Przekładam do miseczki. Przed podaniem polewam olejem z pestek dyni.
Smacznego!
Brak komentarzy