Hummus z suszoną śliwką

  • 10 min
  • 8 składników

Składniki:

  • ciecierzyca 1 puszka 400 g (możecie użyć ugotowanej)
  • śliwki suszone garść
  • sok z jednej cytryny
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • pasta tahini 3 łyżki
  • olej/oliwa (u mnie rzepakowy nierafinowany) 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Pasta z ciecierzycy z suszoną śliwką. Pyszna nie tylko w okresie świątecznym;)

DSC_7609_2

Hummus z suszoną śliwką

Wykonanie:

  1. Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą (wodę z puszki/słoika możecie wykorzystać do tego lub do tego. Możecie oczywiście użyć suchej cieciorki. Zostawcie wówczas trochę wody od gotowania, przyda się do dolewania w czasie blendowania, żeby uzyskać idealną konsystencję.)
  2. Cieciorkę umieszczam w blenderze (ja używam tego, możecie użyć również malaksera lub blendera ręcznego).
  3. Dodaję sok z cytryny, tahini, olej, kumin, sól, pieprz i blenduję.
  4. Po zblendowaniu dodaję pokrojone suszone śliwki i mieszam.

Smacznego!

DSC_7604_2

Hummus z suszoną śliwką

DSC_7621_2

Hummus z suszoną śliwką

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved