Hummus z suszonymi pomidorami

  • 70 min
  • 7 składników

Składniki:

  • ciecierzyca 500 gr
  • suszone pomidory w oleju 1 słoiczek
  • cytryna 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • chilli do smaku
  • sól do smaku
  • kumin mielony 1 łyżeczka

Hummus o intensywnym smaku i aromacie suszonych pomidorów. Jeden z moich ulubionych. Do pieczywa, do pity, do wytrawnych naleśników, do maczania surowych lub pieczonych warzyw. Poniżej przepis na dużą miskę hummusu na przyjazd gości;)

DSC_59221

Hummus z suszonymi pomidorami

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę zalewam wodą na noc.
  2. Zmieniam wodę i gotuję ciecierzycę aż będzie bardzo miękka (u mnie około 60 minut).
  3. Odlewam wodę (zostawiam 1 szklankę).
  4. Ciecierzycę blenduję powoli dolewając wodę w której się gotowała (tyle, by powstała pasta).
  5. Dodaję pokrojone suszone pomidory, sok z 1 cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, chilli i kumin. W wersji mniej dietetycznej możecie dodać część oleju od suszonych pomidorów.
  6. Blenduję wszystko razem.

Smacznego!

DSC_59321

Hummus z suszonymi pomidorami

4 komentarze

Skomentuj