Składniki:
- jabłko 1 sztuka
- cynamon 1 łyżeczka
- rodzynki (u mnie koryntki) kilka łyżek
- kasza manna lub kaszka kukurydziana 1/2 szklanki
- woda
- olej (u mnie rzepakowy lub kokosowy) do smażenia
Błyskawiczne chrupiące placki z kaszy manny z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami. Bez mąki i bez dodatku cukru. Idealna przekąska dla malucha na spacerze i na placu zabaw, a dla starszych w szkole i w pracy.
Wykonanie:
- Jabłko ucieram na tarce.
- W misce mieszam utarte jabłko, rodzynki, cynamon, kaszę mannę lub kaszkę kukurydzianą i taką ilość wody, aby powstało gęste ciasto.
- Odstawiam na 15 minut, żeby kasza napęczniała.
- Łyżką nakładam na rozgrzaną patelnię cienko posmarowaną olejem.
- Smażę na złoty kolor z obu stron.
- Przekładam na talerz wyłożony papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Smacznego!
Rozumiem, że ucierasz na mus, a nie na dużych oczkach?
różnie:) te akurat na dużych
Czy te ciastka udadzą się w piekarniku?
myślę, że tak:)
Pingback: Jabłokowo-cynamonowe ciastka z patelni. – Infozdrowie
Ile dodać kaszy manny? Surowej czy ugotowanej?
Hej, dodaję surową kaszkę. Tyle, żeby powstało gęste ciasto.
Wyszly pyszne chociaz troche tlustawe wiec oszczednie z olejem 🙂
Dzięki za info:)
Ja dodałam jeszcze banana i usmażyłam na oleju kokosowym, wyszły super. Moim maluchom bardzo smakowały i mi tez 😀
Cieszę się, że smakowały:)
Pyszne 🙂 dodałam olej do ciasta i smażyłam na patelni bez tłuszczu 😉
Co robię źle? – kasza kukurydziana nie wchłania wody… Zrobione wg przepisu, odstawione do nasiąknięcia, a po godzinie kasza sobie a woda sobie…
a czy to jest taka drobna kaszka kukurydziana?
Tak
Tak
hmmmm… szczerze mówiąc nie wiem… ale prawdopodobnie to kwestia kaszy… może trochę grubiej zmielona?
Nie znam się na kaszach, dopiero zaczynam więc nie mam jako takich odnośników. Kucharka też ze mnie marna, ale… Przyjrzałam się tej mące i powiedziałabym, że wielkością przypomina cukier… Znalazłam w sklepie inną, drobniejszą, opisana jako Polenta… Wzięłam, spróbowałam jeszcze raz. Wsypałam pół szklanki kaszy, wlałam tyle samo wody. Po 15 minutach nadal można było zobaczyć wodę :/ dosypałam kaszy, ponownie wymieszałam, odstawiłam na kolejne 15 min. Wody już nie było, więc na patelnię… Usmażyłam, odstawiłam do wystygnięcia. Spróbowałam… Smakowało jak zakalec, albo w sumie w ogóle nie smakowało 🙁 a może to taki ma smak, a ja po prostu nauczona jeść „normalne” ciastka z mąki pszennej i z cukrem muszę się tego smaku nauczyć? 🤔
ech… trudno mi powiedzieć… a czy ziarenka kaszki były twarde? nie powinny być, ale są wyczuwalne…
Mące 🤦♀️Kaszy oczywiście, chociaż jest napisane po niemiecku, więc mam nadzieję, że to kasza… 🤔🤦♀️