Jagielnik makowy

  • 75 min
  • 9 składników
94%

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml)
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • wanilia w cukrze/paście/ekstrakcie do smaku
  • ew. aromat migdałowy do smaku
  • masa makowa 1 puszka (850 g) lub tyle samo domowej
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • pestki słonecznika lub orzechy do posypania

Szybki makowiec z kaszą jaglaną. Połączenie roślinnego sernika z makowcem;)

DSC_7995_2

Jagielnik makowy

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą. Dolewam 3 szklanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (ok. 15 minut).
  2. Dodaję 2 łyżki oleju kokosowego, wanilię, aromat migdałowy i blenduję (ja używam tego blendera).
  3. Dodaję masę makową (ja użyłam gotowej, ale oczywiście domowa mile widziana;), 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszam.
  4. Masę wykładam do tortownicy (u mnie 23 cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  6. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dekoruję jagielnik.
  7. Pestki słonecznika lub orzechy prażę na suchej patelni, aż się zarumienią. Posypuję ciasto.
  8. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby jagielnik stężał i ładnie się kroił.

Smacznego!

DSC_7949_2

Jagielnik makowy

DSC_7989_2

Jagielnik makowy

DSC_7962_2

Jagielnik makowy

10 komentarzy

  1. Witam, zamiast puszki z masą makową można użyć ziaren maku – proszę o odpowiedź ile suchego maku trzeba użyć

    • Można, ja użyłabym maku już mielonego, dodała bakalie i dosłodziła do smaku. Co do proporcji to trzeba pokombinować:) Proszę dać znać, jak wyszło:)

Skomentuj