Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml)
- olej kokosowy 2 łyżki
- wanilia w cukrze/paście/ekstrakcie do smaku
- ew. aromat migdałowy do smaku
- masa makowa 1 puszka (850 g) lub tyle samo domowej
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- pestki słonecznika lub orzechy do posypania
Szybki makowiec z kaszą jaglaną. Połączenie roślinnego sernika z makowcem;)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą. Dolewam 3 szklanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (ok. 15 minut).
- Dodaję 2 łyżki oleju kokosowego, wanilię, aromat migdałowy i blenduję (ja używam tego blendera).
- Dodaję masę makową (ja użyłam gotowej, ale oczywiście domowa mile widziana;), 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszam.
- Masę wykładam do tortownicy (u mnie 23 cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dekoruję jagielnik.
- Pestki słonecznika lub orzechy prażę na suchej patelni, aż się zarumienią. Posypuję ciasto.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby jagielnik stężał i ładnie się kroił.
Smacznego!
Witam, zamiast puszki z masą makową można użyć ziaren maku – proszę o odpowiedź ile suchego maku trzeba użyć
Można, ja użyłabym maku już mielonego, dodała bakalie i dosłodziła do smaku. Co do proporcji to trzeba pokombinować:) Proszę dać znać, jak wyszło:)
Witam,Co można zastąpić gorzką czekoladową? Daktyle?
a może polewa z kakao, oleju kokosowego i jakiegoś słodzidła?
Czy to ciasto rośnie, czy raczej po przełożeniu do formy nie zmienia gabarytów?
Raczej nie zmienia:)
Coś pysznego 😊moje najnowsze i kolejne odkrycie kulinarne z Pani bloga.
Można zamienić mąkę ziemniaczaną na inna? ciasto wygląda super!
można użyć dowolnej mąki:)
Bardzo dziękuję 🙂