Jaglane kaszotto ze szpinakiem i truskawkami

  • 35 min
  • 10 składników

Składniki:

  • ugotowana na sypko kasza jaglana 1 szklanka
  • świeży szpinak 3 garście
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • truskawki 1 szklanka
  • ocet balsamiczny 1-2 łyżki
  • musztarda francuska 1 łyżeczka
  • pomidor lub pomidorki koktajlowe 1 sztuka/kilka sztuk
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku

Kasza jaglana z duszonym szpinakiem i sosem na bazie truskawek z oliwą, octem balsamicznym i musztardą francuską. Posypane świeżo zmielonym pieprzem. Przepis inspirowany włoskim risotto alle fragole, czyli risotto z truskawkami.

DSC_2730_2

Jaglane kaszotto ze szpinakiem i truskawkami

Wykonanie:

  1. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną podsmażam na oliwie z oliwek (tutaj sprawdź, jak ugotować kaszę jaglaną).
  2. Dodaję szpinak, solę i podsmażam, aż liście zmiękną.
  3. Na drugiej patelni rozgrzewam niewielka ilość oliwy, dodaję pokrojone truskawki i duszę, aż zmiękną i puszczą sok. Dodaję ocet balsamiczny i łyżeczkę musztardy.
  4. Kaszę polewam sosem truskawkowym, posypuję drobno pokrojoną papryką i pomidorem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

DSC_2769_2

Jaglane kaszotto ze szpinakiem i truskawkami

DSC_2770_2

Jaglane kaszotto ze szpinakiem i truskawkami

DSC_2732_2

Jaglane kaszotto ze szpinakiem i truskawkami

6 komentarzy

Skomentuj