Jaglane sernikobrownie w słoiczkach

  • 20 min
  • 11 składników
92%

Składniki na 4 porcje:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 filiżanki (po 200 ml)
  • daktyle 1 filiżanka (200 ml)
  • kakao 4 łyżki
  • sok z połówki cytryny
  • cukier z wanilią (ew. ekstrakt, pasta) 1 łyżka
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżek ksylitolu)
  • maliny 1 szklanka (250 ml)
  • kakao do posypania
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • sól 1/4 łyżeczki

Wegańskie sernikobrownie na bazie kaszy jaglanej, zamknięte w słoiczki, które można zabrać na wynos.

wegańskie sernikobrownie

Jaglane sernikobrownie w słoiczkach

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem na pół godziny lub gotuję przez kilka minut na parze.
  2. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
  3. Zalewam 4 filiżankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (ok. 15-20 minut).
  4. Na dnie słoiczków układam maliny.
  5. Do kaszy dodaję łyżkę oleju kokosowego, blenduję na gładki budyń (ja używam tego blendera) i dzielę na pół.
  6. Do jednej części dodaje sok z cytryny, wanilię, słodzę do smaku i ponownie blenduję.
  7. Masę wykładam do słoiczków i układam na niej maliny.
  8. Do drugiej części kaszy dodaję odsączone daktyle, kakao, sól i blenduję dokładnie.
  9. Kakaową masę wykładam do słoiczków.
  10. Przed podaniem deser posypuję kakao i ozdabiam malinami.

Smacznego!

budyń jaglany

Jaglane sernikobrownie w słoiczkach

jaglany budyń

Jaglane sernikobrownie w słoiczkach

deser w słoiku

Jaglane sernikobrownie w słoiczkach

6 komentarzy

  1. Zapowiada się pysznie!
    A masa jest podzielona na równe części czy tej z kakao jest jednak mniej (tak to wygląda na zdjęciu).

Skomentuj