Jaglane tiramisu

  • 20 min
  • 11 składników

Składniki na dużą miskę:

  • herbatniki wegańskie (lub inne ciasteczka albo wegański biszkopt) ok. 200 g
  • mocna kawa 1 filiżanka (200 ml)
  • likier amaretto 6 łyżek
  • maliny 1 szklanka (250 ml)
  • dżem malinowy 1 słoik (200 ml)
  • kakao do posypania
  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne 4 szklanki (po 250 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • cukier/ksylitol/erytrol 5 łyżek
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)

Wegańskie tiramisu z kaszy jaglanej. Pyszny, włoski deser w zdrowszej, roślinnej wersji.

wegańskie tiramisu

Jaglane tiramisu

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
  2. Parze filiżankę mocnej kawy i odstawiam do ostygnięcia.
  3. Do kawy dodaję amaretto.
  4. Herbatniki maczam w kawie i wykładam nimi dno miski.
  5. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
  6. Zalewam 4 szklankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (ok. 15-20 minut).
  7. Dodaję wanilię, słodzę, dodaję gęstą część mleka kokosowego i blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
  8. Połowę masy przekładam na herbatniki.
  9. Smaruję konfiturą malinową i posypuję malinami.
  10. Na warstwę malinową wykładam pozostałą część kaszy.
  11. Schładzam w lodówce, najlepiej przez noc.
  12. Przed podaniem posypuję kakao.
  13. Deser nakładam łyżką.

Smacznego!

tiramisu z kaszy jaglanej

Jaglane tiramisu

domowe tiramisu

Jaglane tiramisu

zdrowe tiramisu

Jaglane tiramisu