Jaglane trufle czekoladowe

  • 35 min
  • 4 składniki

Składniki:

  • gorzka czekolada (min. 60 % kakao) 2 tabliczki po 100 g
  • ugotowana kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 1/3 filiżanki
  • kakao do posypania

Mocno czekoladowe trufle z kaszą jaglaną z czterech składników. Robią się szybko i łatwo, a efekt jest naprawdę pyszny:)

DSC_9767_2

Jaglane trufle czekoladowe

Wykonanie:

  1. Czekoladę dzielę na kostki i wrzucam do garnka.
  2. Dodaję 4 łyżki wody lub mleka roślinnego i podgrzewam na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  3. Do czekolady dodaję filiżankę ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej i 1/3 filiżanki mleka roślinnego. Mieszam dokładnie.
  4. Wszystko razem blenduję ręcznym blenderem na gładki krem.
  5. Po przestygnięciu krem wstawiam do lodówki.
  6. Gdy masa zgęstnieje na tyle, że da się z niej lepić kulki, nabieram łyżeczką niewielkie kawałki, lepię kulki i układam na talerzu (z podanych składników wychodzi 25-30 trufli).
  7. Na sitko nakładam kakao i posypuję trufle albo nasypuję kakao na talerzyk i obtaczam w nim kulki.
  8. Schładzam w lodówce.

Smacznego!

DSC_9781_2

Jaglane trufle czekoladowe

DSC_9776_2

Jaglane trufle czekoladowe

DSC_9795_2

Jaglane trufle czekoladowe

18 komentarzy

  1. Na pewno wypróbuję, bo wyglądają pysznie. Mam tylko pytanie. Filizanka ugotowanej kaszy jaglanej to ile suchej??

  2. Wyszła plajta….nic sie nie klei….kaszy dodalam jyz 2x tyle i dalej sialamacha….szkoda bo razem z dziećmi taku eksperyment. Co teraz dodac zeby to zwiazalo? Moze sera ..? Masa w smaku b.dobra:)

    • o nie:( a kaszę ugotowałaś na bardzo miękko? Musi być taka rozgotowana. Dodaj jeszcze jedną czekoladę roztopioną i zostaw w lodówce na noc, czekolada zgęstnieje i powinna związać masę..

    • ja robię masę wieczorem i wstawiam na noc, więc trudno mi powiedzieć, jaki jest minimalny potrzebny czas… Myślę, że dwie godziny powinny wystarczyć

Skomentuj