Jaglano-kokosowa panna cotta z truskawkami

  • 35 min
  • 5 składników

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • ksylitol (lub cukier) do smaku (u mnie 4 łyżki)
  • truskawki 1 szklanka
  • syrop owocowy do podania

Kremowa, kokosowa panna cotta z kaszy jaglanej. U mnie z truskawkami, ale będzie smakować równie dobrze z innymi owocami sezonowymi.

DSC_2450_2

Jaglano-kokosowa panna cotta z truskawkami

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie przepłukuję, zalewam 2 filiżankami wody i gotuję, aż kasza wchłonie wodę (ok 15 min).
  2. Dodaję puszkę mleka kokosowego, dosładzam i gotuję jeszcze około 5-10 minut (kasza musi być bardzo miękka).
  3. Blenduję na gładki budyń.
  4. Truskawki kroję na ćwiartki. Część mieszam z kaszą, cześć wkładam na spód naczynek.
  5. Do naczyń nakładam kaszę.
  6. Schładzam w lodówce, żeby kasza zgęstniała.
  7. Podważam nożem i wykładam na talerzyki.
  8. Polewam syropem.

Smacznego!

DSC_2445_2

Jaglano-kokosowa panna cotta z truskawkami

DSC_2436_2

Jaglano-kokosowa panna cotta z truskawkami

DSC_2428_2

Jaglano-kokosowa panna cotta z truskawkami

 

6 komentarzy

  1. Juz sie nie moge doczekac az moja mala skonczy 6miesiecy zeby jej takie cuda podawac, narazie sama sie bede zajadac. wiecej ciast z jaglana kasza poprosze 🙂

  2. Pingback: » Presspol: Jaglano-kokosowa panna cotta z truskawkami"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved