Jaglany budyń z kremem krówkowym

  • 5 min
  • 8 składników

Składniki:

  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (np. sojowe) pół szklanki (125 ml) do kremu i 4 filiżanki (po 200 ml) do kaszy
  • masło orzechowe 4 czubate łyżki
  • sól pół łyżeczki
  • surowa kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • olej kokosowy 1 czubata łyżka
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)

Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem zdrowego kremu krówkowego na bazie daktyli i masła orzechowego.

budyń jaglany

Jaglany budyń z kremem krówkowym

Wykonanie:

  1. Przygotowuję krem krówkowy tak jak w tym przepisie.
  2. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą, zalewam 4 filiżankami mleka roślinnego i gotuję około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn.
  3. Do gorącej kaszy dodaję olej kokosowy, cukier z wanilią, słodzę do smaku i blenduję na gładki budyń (ja używam tego blendera).
  4. Budyń nakładam do słoiczków i ozdabiam kremem krówkowym.
  5. Podaję na ciepło lub na zimno. Zabieram też na wynos;)
  6. Spróbuj też jaglanego budyń w takiej, takiej lub takiej wersji.

Smacznego!

budyń z kaszy jaglanej

Jaglany budyń z kremem krówkowym

wegański budyń

Jaglany budyń z kremem krówkowym

krem z kaszy jaglanej

Jaglany budyń z kremem krówkowym