Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 5 filiżanek
- pasta tahini 5 łyżek
- ksylitol/cukier/jasny słód do smaku (u mnie 5 łyżek)
- granat 1 sztuka
- pistacje garść
Deser z kaszy jaglanej inspirowany smakami bliskiego wschodu;) Pasta tahini nadaje mu kremowej konsystencji i smaku chałwy.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam mlekiem roślinnym i gotuję około 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaję pastę tahini i słodzę do smaku.
- Blenduję na gładki krem.
- Na dno naczynek wykładam ziarenka granatu. Na to nakładam jaglaną masę i posypuję ziarnami granatu i pistacjami.
- Po przestygnięciu przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Podane składniki wystarczą na ile porcji?
6 porcji po ok 150 ml
jest genialny! robiłam go już wiele razy i wszyscy, nawet nie-wegetarianie, się zajadają! polecam! 🙂
Bardzo się cieszę!:)
Czy ten krem może tak po prostu robić za niby sernik? Może z agarem? 🙂
Czy ten krem może robić za niby sernik? Jak po prostu jagielnik? Może z agarem?
Może:) Może dodać agar albo ugotować na mniejszej ilości mleka:)
Czy z tego kremu da się zrobić zwarty jagielnik? Może dodać agaru?
Jak ugotujesz kaszę w mleku roślinnym w proporcjach 1 do 4, to bez agaru bedzie ok:)
Dziękuję za odpowiedzi 🙂 Tak naprawdę zapytałam o to jeden raz, ale za każdym razem kiedy zaglądałam to mojego pytania nie było, więc pisałam na nowo 🙂 Pozdrawiam i dziękuję 😀
😉