Jaglany krem truskawkowy z sosem z rabarbaru i tahiny

  • 40 min
  • 7 składników

Składniki:

  • rabarbar ok 4 łodygi
  • pasta tahini 1-2 łyżki
  • cukier/ksylitol/dowolny jasny syrop do smaku (u mnie 2 łyżki do sosu i 2 do kremu)
  • kasza jaglana sucha 1 filiżanka (200 ml)
  • żurawina suszona 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 2 filiżanki
  • truskawki 2 filiżanki

Lekki deser lub śniadanie w sezonie truskawkowo-rabarbarowym. Polecam zrobić w słoiku i zabrać na wynos do pracy;)

DSC_1895_2

Jaglany krem truskawkowy z sosem z rabarbaru i tahiny

Wykonanie:

  1. Rabarbar myję, obieram, kroje na kawałki i duszę pod przykryciem z odrobina wody, aż zmięknie (20-30 minut).
  2. Dodaję pastę tahini i dosładzam do smaku (ja dodaję 2 łyżki ksylitolu). Krem możecie zblendować.
  3. Kaszę jaglaną gotuję do miękkości (około 20 minut). Pod koniec gotowania dorzucam żurawinę.
  4. Do kaszy dodaję mleko roślinne (np. domowe mleko kokosowe – przepis tutaj), truskawki i blenduję na gładki krem.
  5. Jeśli wolicie słodszy deser, krem możecie dosłodzić (ja dodaję 2 łyżki ksylitolu).
  6. Krem przekładam do naczyń. Na wierzch nakładam warstwę sosu, ozdabiam truskawkami lub żurawiną.
  7. Schładzam w lodówce.

Smacznego!

DSC_1925_2

Jaglany krem truskawkowy z sosem z rabarbaru i tahiny

DSC_1909_2

Jaglany krem truskawkowy z sosem z rabarbaru i tahiny

DSC_1889_2

Jaglany krem truskawkowy z sosem z rabarbaru i tahiny

DSC_1931_2

Jaglany krem truskawkowy z sosem z rabarbaru i tahiny

3 komentarze

Skomentuj