Jaglany torcik SNICKERS bez pieczenia

  • 40 min
  • 7 składników

Składniki:

  • krakersy 2 opakowania (ok. 360 g)
  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 3,5 filiżanki (po 200 ml) + kilka łyżek
  • ciemny cukier trzcinowy/melasa (ew. inne słodzidło) ok. 5 łyżek
  • masło orzechowe 1 słoik (350 g)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • orzeszki ziemne prażone niesolone do posypania

Tort snickers bez pieczenia, dla tych, którzy nie mają czasu lub nie lubią piec biszkoptu;) Z kremem na bazie kaszy jaglanej i masła orzechowego.

ciasto snickers

Jaglany torcik snickers bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglana bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam mlekiem roślinnym (3,5 filiżanki) i gotuję, aż będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
  3. Słodzę do smaku, dodaję masło orzechowe i mieszam.
  4. Kaszę blenduję na gładki krem (ja używam tego blendera).
  5. Jeśli masa jest za gęsta, dodaje odrobinę mleka roślinnego w trakcie blendowania.
  6. Formę wykładam krakersami (u mnie 22 x 22 cm).
  7. Nakładam na zmianę krakersy i masę jaglaną (u mnie wyszły 4 warstwy krakersów i 3 warstwy kaszy).
  8. Czekoladę łamię na kostki i wkładam do garnuszka.
  9. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  10. Roztopiona czekoladą smaruje wierzch torcika i posypuje krakersami.

Smacznego!

wegański snickers

Jaglany torcik snickers bez pieczenia

vegan snickers

Jaglany torcik snickers bez pieczenia

tort snickers

Jaglany torcik snickers bez pieczenia