Jak ugotować kaszę jaglaną?

  • 20 min
  • 2 składniki
94%

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka
  • woda 2 szklanki

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko i bez goryczki? W sieci jest wiele sposobów, poniżej ten, który ja stosuję.

DSC_13011

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Wykonanie:

  1. Kaszę wsypuję do garnka i prażę na sucho, mieszając drewnianą łyżką, tak długo, aż kasza zacznie pachnieć pieczonym ciastem.
  2. Uprażoną kaszę zalewam wodą (ostrożnie, będzie parować), gdy kasza opadnie, zlewam wodę, zalewam i odlewam jeszcze raz.
  3. W ten sposób przepłukuję kaszę minimum 3 razy.
  4. Zalewam wodą (w proporcji 2:1) i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Nie mieszam.

Smacznego!

DSC_13041

Jak ugotować kaszę jaglaną?

DSC_13081

Jak ugotować kaszę jaglaną?

4 komentarze

  1. Czy przepłukiwać nową wodą czy tą zlaną? Jestem żółtodziobem w gotowaniu kaszy stąd to głupie pytanie 😉

Skomentuj