Składniki:
- migdały 1 szklanka (250 ml)
- sól 1/3 łyżeczki
- syrop klonowy/cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 2-3 łyżki)
- ew. wanilia (w cukrze, paście, ekstrakcie) do smaku
Domowe mleko z migdałów jest według mnie dużo smaczniejsze niż to ze sklepu. Robi się naprawdę łatwo. Świetnie się sprawdza jako baza do koktajli, naleśników, do kawy i po prostu do picia. Przygotowane w ramach testu blendera, o którym przeczytasz tutaj.
Wykonanie:
- Migdały zalewam wrzątkiem na 15 minut.
- Odsączam, obieram ze skórki i zalewam na noc wodą.
- Zlewam wodę, migdały przekładam do blendera i zalewam czterem szklankami wody źródlanej, przefiltrowanej lub ostudzonej przegotowanej.
- Blenduję dokładnie.
- Dodaję sól, wanilię, słodzę do smaku i blenduję ponownie przez chwilę.
- Zlewam powstałe mleko, najlepiej przez złożoną na pół tetrową ściereczkę.
- Przechowuję w lodówce przez dwa, trzy dni.
- Z pozostałych resztek migdałów możecie zrobić twarożek. Dodajcie sok z cytryny, wanilię, osłodźcie do smaku. Możecie wymieszać go z rozgniecionymi owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy