Składniki:
- mąka kukurydziana 1 szklanka (250 ml)
- mąka ryżowa 1 szklanka (250 ml)
- mąka kartoflana pół szklanki (125 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) ok. 2 szklanki (po 250 ml)
- olej 1 łyżka (+ do smarowania gofrownicy)
- sól 1/4 łyżeczki
- cukier/ksylitol/erytrol 2-3 łyżki
- ew. ekstrakt waniliowy/pasta lub cukier z wanilią do smaku
- soda pół łyżeczki
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
Proste i szybkie bezglutenowe gofry bez jajek, na bazie mąki kukurydzianej i ryżowej.
Wykonanie:
- Do jednej miski wsypuję wszystkie mąki i sodę.
- Do drugiej miski wlewam mleko roślinne, ocet, olej, sól i słodzę. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych.
- Ciasto dokładnie mieszam lub miksuję. Powinno powstać gęste ciasto. Odstawiam na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
- Porcje ciasta wylewam do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piekę kilka minut, aż gofry się zarumienią. Z podanej porcji wychodzi mi 8 sztuk.
- Gofry możecie podać z: surowym dżemem malinowym (przepis tutaj), truskawkowym (przepis tutaj), nutellą dla leniwych (przepis tutaj), czekoladowym kremem z ryżu (przepis tutaj), lub kremem chałwowym (przepis tutaj).
- Najlepiej zjeść świeże, bo gdy poleżą, trochę twardnieją.
Smacznego!
Szukałam takich gofrów bez jajek, moja córka nie może ich jeść, a gofry bardzo lubi więc szukam jej zamienników. Dzięki za przepis, dzisiaj wyciągnę moją gofrownice profi i będę piekła w niej gofry, oby Natalce posmakowały.
Daj znać:)
To na pewno tak? Wyszła mi “woda” , a nie ciasto.
Powinno powstać dość gęste ciasto. Mi takie wychodzi z tych proporcji. Dodawaj może stopniowo więcej mąki, żeby takie wyszło.
ehh a czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? nie mozemy kukurydzy…
Można spróbować z ryżową albo jaglaną…
Rewelacyjny przepis 😉 Mojej córce smakowały bardzo. Ja do nich zrobiłam bita śmietanę z mleczka kokosowego ;0)
Ze śmietaną mmm….:)
Ja będę się po weekendzie zabierała za gryczane, ale mam dość starą gofrownicę i nie wiem jak sobie poradzi. Ba… nie wiem czy nowa by sobie poradziła, bo to będzie mój pierwszy raz ;).
oj moja też jest wiekowa i raczej z tych najtańszych;)
Czy nie da się jakoś wzbogacić składu, aby zapobiec twardnieniu? Czy dodatek siemienia lnianego nie mógłby spełnić tego zadania?
albo może banan?
Beznadziejny przepis!