Składniki na 4 porcje:
- woda z dwóch puszek po cieciorce około 1 szklanki
- gorzka czekolada (u mnie 60% kakao) 2 tabliczki (po 100 g)
- ew. kakao do posypania
- ew. maliny/wiśnie/jeżyny/porzeczki do podania
- olej kokosowy 1 łyżka
Aquafaba Chocolate mousse – hit internetu sprzed kilku lat. Jest wyjątkowo puszysty i lekki, a do jego przygotowania wystarczą dwa lub trzy składniki. A najfajniejsze jest to, że robi się go z czegoś, co zazwyczaj wylewamy, czyli nic się nie marnuje:)
Wykonanie:
- Puszki z cieciorką wstawiam do lodówki na kilka godzin.
- Do garnuszka nakładam łyżkę oleju kokosowego i powoli podgrzewam, aż olej się rozpuści.
- Dodaję połamane na kostki czekolady i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Rozpuszczoną czekoladę odstawiam, żeby przestygła.
- Aquafabę, czyli wodę z puszek z cieciorką odlewam do miski.
- Ubijam mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie sztywna piana (mi zajmuje to kilka minut).
- Kilka łyżek piany przekładam do czekolady i mieszam.
- Następnie nakładam po jednej łyżce czekolady do ubitej aquafaby i za każdym razem dokładnie mieszam (piana nieco opadnie).
- Do musu możecie dodać szczyptę chilli albo skórkę startą z pomarańczy, a w wersji świątecznej – przyprawę piernikową.
- Mus czekoladowy nakładam do słoiczków, miseczek lub filiżanek i wstawiam do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem możecie posypać kakao i ozdobić owocami (np. malinami, jeżynami, wiśniami albo jagodami).
Smacznego!
Czy ta woda po cieciorce nie jest słona? Czy trzeba kupić jakaś specjalną cieciorke w niesolonej zalewie??
Jest lekko słona, ale to nie przeszkadza, dodatek soli w deserach dobrze robi;) ja kupuję zwykłą cieciorkę:)
Dziękuję za odpowiedź. W takim razie na pewno wypróbuję przepis 😊
czy ten mus nada się do przełożenia tortu?
tak:)
Białka były sztywne a czekoladę przestudziłam a mimo to podczas mieszania zbiła się w grudki i mus opadł i nie wiem co zrobiłam nie tak 🙁
ech:((( trudno mi powiedzieć… może jeszcze bardziej przestudzić czekoladę następnym razem?
Witam, czy aby użyć musu do przełożenia tortu, należy go jakoś hmmm… Wzbogacić jakimś składnikiem? Nie spłynie z ciasta?
nie, mus jest gęsty:)
czy moze byc olej winogronowy? zamiast kokosowego
tak:)
Kiedy czeko jest zbyt przestudzone, wtedy powstają grudki-nie może być ani gorące, ani zbyt wystudzone.