Jak zrobić mus czekoladowy z aquafaby?

  • 10 min
  • 5 składników
94%

Składniki na 4 porcje:

  • woda z dwóch puszek po cieciorce około 1 szklanki
  • gorzka czekolada (u mnie 60% kakao) 2 tabliczki (po 100 g)
  • ew. kakao do posypania
  • ew. maliny/wiśnie/jeżyny/porzeczki do podania
  • olej kokosowy 1 łyżka

Aquafaba Chocolate mousse – hit internetu sprzed kilku lat. Jest wyjątkowo puszysty i lekki, a do jego przygotowania wystarczą dwa lub trzy składniki. A najfajniejsze jest to, że robi się go z czegoś, co zazwyczaj wylewamy, czyli nic się nie marnuje:)

DSC_5014_2

Jak zrobić mus czekoladowy z aquafaby?

Wykonanie:

  1. Puszki z cieciorką wstawiam do lodówki na kilka godzin.
  2. Do garnuszka nakładam łyżkę oleju kokosowego i powoli podgrzewam, aż olej się rozpuści.
  3. Dodaję połamane na kostki czekolady i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. Rozpuszczoną czekoladę odstawiam, żeby przestygła.
  5. Aquafabę, czyli wodę z puszek z cieciorką odlewam do miski.
  6. Ubijam mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie sztywna piana (mi zajmuje to kilka minut).
  7. Kilka łyżek piany przekładam do czekolady i mieszam.
  8. Następnie nakładam po jednej łyżce czekolady do ubitej aquafaby i za każdym razem dokładnie mieszam (piana nieco opadnie).
  9. Do musu możecie dodać szczyptę chilli albo skórkę startą z pomarańczy, a w wersji świątecznej – przyprawę piernikową.
  10. Mus czekoladowy nakładam do słoiczków, miseczek lub filiżanek i wstawiam do lodówki na godzinę.
  11. Przed podaniem możecie posypać kakao i ozdobić owocami (np. malinami, jeżynami, wiśniami albo jagodami).

Smacznego!

DSC_4966_2

Jak zrobić mus czekoladowy z aquafaby?

DSC_4988_2

Jak zrobić mus czekoladowy z aquafaby?

DSC_4982_2

Jak zrobić mus czekoladowy z aquafaby?

12 komentarzy

  1. Czy ta woda po cieciorce nie jest słona? Czy trzeba kupić jakaś specjalną cieciorke w niesolonej zalewie??

    • Jest lekko słona, ale to nie przeszkadza, dodatek soli w deserach dobrze robi;) ja kupuję zwykłą cieciorkę:)

  2. Białka były sztywne a czekoladę przestudziłam a mimo to podczas mieszania zbiła się w grudki i mus opadł i nie wiem co zrobiłam nie tak 🙁

  3. Witam, czy aby użyć musu do przełożenia tortu, należy go jakoś hmmm… Wzbogacić jakimś składnikiem? Nie spłynie z ciasta?

  4. Kiedy czeko jest zbyt przestudzone, wtedy powstają grudki-nie może być ani gorące, ani zbyt wystudzone.

    Edzio, co zżera ciekawość 19 lipca 2024 at 17:22 Reply

Skomentuj