Składniki:
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- ew. cukier/ksylitol/erytrol puder do smaku
Wegańska bita śmietana, czyli bita śmietana kokosowa – ubita gęsta część z puszki mleka kokosowego. Bardzo łatwo ją zrobić. Świetnie nadaje się do deserów, tortów, ciast (np. tego), gofrów (np. tych lub tych), czy naleśników (np. tych).
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki, żeby oddzieliła się gęsta część (użyjcie w tym celu mleka o wysokiej zawartości ekstraktu kokosa, najlepiej powyżej 80%).
- Gęstą część przekładam łyżką do miski i ubijam mikserem przez chwilę.
- Możecie dodać do smaku cukier puder lub ksylitol/erytrol puder (albo ksylitol lub erytrol zmielony w młynku do kawy).
Smacznego!
Które mleko polecasz 80% – masz z dobrym składem bez gumy guar i innych ?
Czy masz sposób aby taka śmietanę ubić w Termomixie? Miałam już kilka podejść ale bez sukcesu, podobnie z aquafaba
hm, nie mam termomixa, wiec trudno mi powiedziec..
Czy można do takiej bitej śmietany dodać żelatynę, agar, żeby ją ustabilizować. Myślę o użyciu do tortu i nie chcę, żeby mi spłynęła 🙂
mozna spróbować, ja zawsze robię bez.
A czy ta pozostała część mleka kokosowego (rzadka) idzie na zmarnowanie?
ja tą rzadką dodaje do koktajli, nalesnikow albo plackow:)