Jak zrobić wegański biszkopt?

  • 45 min
  • 8 składników

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko sojowe naturalne 1 szklanka (250 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
  • ew. wanilia (w cukrze, paście lub ekstrakcie) do smaku

Podstawowy przepis na wegański biszkopt, bez jajek i nabiału. Możecie pokroić na kawałki i zjeść w towarzystwie kubka ciepłego mleka roślinnego, albo wykorzystać jako spód do ciasta. W zdrowszej wersji połowę mąki zastąpcie mąką pełnoziarnistą.

DSC_3568_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

Wykonanie:

  1. Przygotowuję dwie miski.
  2. Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam.
  3. Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier lub ksylitol. Mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
  5. Masę wlewam do formy (u mnie tortownica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wcześniej go pognieść i rozprostować).
  6. Piekę około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  7. Biszkopt kroję po wystygnięciu.
  8. Jeżeli chcę przygotować większy tort z podwójnej ilości składników lub wyższy w mniejszej tortownicy, piekę blaty na dwa razy. Jeżeli nalejecie zbyt dużo masy do formy, biszkopt może „klapnąć”. Tak to już z biszkoptami bywa…;)

Smacznego!

DSC_3575_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

DSC_3574_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

DSC_3548_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

14 komentarzy

    • Pewnie. Ze sprawdzoną mieszanką. Z pojedynczymi mąkami bezglutenowymi to nie wiem, proszę o rade specjalistów od bezglutenowych wypieków:)

    • Szczerze mówiąc wszelkie biszkopty i babki robię tylko na sojowym, więc nie mam doświadczenia. Ale powinno wyjść:)

  1. Pingback: Czekoladowy tort truskawkowy - przepis - Lamarida

  2. Hej.
    A propos mlek sojowe najlepiej bo to strączkowe warzywa więc więcej białka- troszkę można porównać sytuacje to do aquafaby. Na każdym innym efekt będzie gorszy 😉
    A co do bez glutenu- będę próbować to piec, będę testować moja ulubiona mieszankę mąki kukurydzianej i ziemniaczej na której biszkopt z jajkami wychodzi – więc może i ten.
    Pozdrawiam

  3. Dzięki za przepis. Mój biszkopt wyrósł ładnie, trzymałam się ściśle proporcji. Natomiast wyszedł mocno gorzki. Gdzie tkwi diabeł?

  4. Użyłam oleju rzepakowego, a mąka dopiero co kupiona. Myślałam, że to może ocet tak działa? Biszkopt ,,zajeżdżał” starymi skarpetami…

    • kurcze to nie wiem… jedyne co mi przychodzi do głowy to zjełczała mąka… nie mam pojęcia…

Skomentuj