Jak zrobić wegański krem budyniowy?

  • 15 min
  • 4 składniki

Składniki:

  • budyń śmietankowy lub waniliowy 2 opakowania
  • wegańska margaryna do pieczenia w temperaturze pokojowej 1 kostka (250 g)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)

Wegański krem do tortu na bazie budyniu. Naprawdę prosty w przygotowaniu. Możesz wykorzystać go również jako wypełnienie tarty, krem do ciast, naleśników lub jako samodzielny deser z owocami.

krem wegański

Jak zrobić wegański krem budyniowy?

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka, osłodź i zagotuj.
  2. W międzyczasie do miseczki wsyp budyń (proszek), dodaj pół szklanki mleka i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
  3. Do gotującego się mleka wlej zawartość miseczki, mieszając intensywnie. Gotuj, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  4.  Budyń odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
  5. Margarynę przełóż do miski i ubij mikserem, aż będzie puszysta.
  6. Po jednej łyżeczce dodawaj ostudzony budyń i miksuj, aż powstanie gładki krem.
  7. Kremem przełóż tort i wstaw do lodówki.
  8. Przepis na wegański biszkopt znajdziesz tutaj.

Smacznego!

wegański krem

Jak zrobić wegański krem budyniowy?

wegański krem do tortu

Jak zrobić wegański krem budyniowy?

krem budyniowy do tortu

Jak zrobić wegański krem budyniowy?

 

5 komentarzy

Skomentuj