Jak zrobić wegańskie naleśniki z dwóch składników?

  • 40 min
  • 3 składniki

Składniki:

  • mąka pszenna (lub orkiszowa) 1,5 szklanki
  • mleko roślinne 2 szklanki
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia

To jest najprostszy, podstawowy przepis na wegańskie naleśniki bez jajek. Tylko mąka i mleko roślinne. Przepis możecie wzbogacać i urozmaicać, np. część mąki zastąpić pełnoziarnistą, kukurydzianą, owsianą itp. Możecie eksperymentować z różnymi rodzajami mleka. Jeśli robię naleśniki w wersji wytrawnej, połowę mleka roślinnego zastępuję wodą i dodaję szczyptę soli.

DSC_9677_2

Wegańskie naleśniki

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę. Dodaję mleko roślinne i dokładnie mieszam lub blenduję.
  2. Patelnie smaruję olejem przy pomocy pędzelka (jeśli nie macie pędzelka, możecie wypróbować rosyjskiego sposobu: przekroić cebulę na pół, nadziać ją na widelec, na talerzyk nalać trochę oleju, w oleju maczać cebulę i smarować nią patelnię).
  3. Na rozgrzany olej wlewam chochlę ciasta, smażę przez chwilę z każdej strony.

Smacznego!

DSC_9673_2

Wegańskie naleśniki

DSC_9699_2

Wegańskie naleśniki

DSC_9689_2

Wegańskie naleśniki

34 komentarze

  1. Ja smaruję patelnię ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju. Część ręcznika zwijam tak, by powstał „uchwyt”, żeby mnie rozgrzana patelnia nie parzyła w ręce. I już. 🙂

  2. REWELACJA super przepis, powala prostotą.Wieloskladnikowe mogą się schować tyle się przy nich zawsze denerwowałam.

    • pewnie tak, ale smak i struktura będzie inna, no i nie wiem jak z proporcjami. Ale zachęcam do kombinacji:)

  3. dzięki!!! te proporcje są idealne! :-*zrobiłam z mąki orkiszowej i mleka ryżowego (część zamieniłam na wodę). smażą się rewelacyjnie a próbowałam już całej masy przepisów 🙂

    • Myślę, że możesz spróbować, ale nie wiem, czy nie beda się kruszyc z samej owsianej… Ja z innych, mniej podatnych mąk robie po prostu mniejsze nalesniki-placki, wtedy nie ma problemu. Jak spróbujesz to daj znac:)

  4. To pierwsze weganskie nalesniki jakie mi sie udały. Bez zadnych udziwnien, super! Ten przepis to jeden schodek wyzej na mojej drodze do przejscia na calkowity weganizm. Dziękuję!

    • Mi najlepiej wychodzą z ryżowej albo gryczanej. Może być zblendowany ryż lub kasza niepalona, jeśli masz mocny blender. Albo z gotowej lub domowej mieszanki bezglutenowej

  5. Takich naleśników jeszcze nie robiłam. Czy je się łatwo przewraca? Robiłam na podobnej zasadzie (bez jajek) naleśniki z mąki z cieciorki i były super, ale trzeba było uważać przy przewracaniu, bo jak się ścinały z jednej strony, to lubiły popękać. Trzeba było się z nimi ostrożnie obchodzić żeby się nie rozpadły i dopiero po usmażeniu z obu stron stawały się elastyczne i możliwe do zwinięcia 🙂 I jeszcze jedno pytanie mam (nie wiem czy ktoś tu zagląda regularnie) – czy ciasto musi odstać, czy można od razu smażyć?

    • Jeżeli użyjesz mąki pszennej/orkiszowej to będą się przewracać łatwo i będą sprężyste:) Ja smażę od razu:)

    • jasne:) Ja zazwyczaj robię z pełnoziarnistej, albo pół na pół, żeby rodzina nie kręciła nosem…;)

  6. Mąka kokosowa odpada, zrobiła się tylko papka w niczym nie przypominająca ciasta na naleśniki i nie dało się tego usmażyć :/

    • o nie, mąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości… wymaga dużej ilości jajek albo w połączeniu z innymi mąkami…

  7. Ehh mi chyba nigdy nie wyjdą naleśniki, nie ważne z którego przepisu robię, zawsze są surowe w środku. Maksymalnie cieniutkie a i tak surowe :c

Skomentuj