Japońskie trufle z fasoli

  • 75 min
  • 6 składników

Składniki na miseczkę trufli:

  • fasola adzuki sucha 1 filiżanka (200 ml)
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • masło orzechowe 3 czubate łyżki
  • kakao 4 czubate łyżki
  • melasa lub syrop (klonowy, daktylowy itp.) do smaku (u mnie 4 łyżki)
  • ew. sól 1/3 łyżeczki

Inspirowane japońskimi słodyczami zdrowe trufle czekoladowe na bazie fasoli adzuki. Fasola adzuki jest naprawdę idealna do słodkości, delikatna i orzechowa w smaku. Mi idealnie pasuje do kakao… Spróbujcie:)

DSC_8374_2

Japońskie trufle z fasoli

Wykonanie:

  1. Fasolę zalewam na noc wodą.
  2. Zmieniam wodę na świeżą i gotuję, aż fasola będzie bardzo miękka, wręcz lekko rozgotowana (u mnie około godziny).
  3. Odlewam wodę i blenduję na gładką masę przy pomocy mocnego blendera kielichowego (ja używam tego, możesz też użyć mocnego blendera ręcznego lub malaksera). Masa jest gęsta, więc trzeba zatrzymać blender kilka razy i przemieszać.
  4. Dodaję resztę składników i blenduję ponownie.
  5. Lepię kulki (jeżeli masa za bardzo klei się do rąk, włóżcie ją do lodówki na kilkanaście minut).
  6. Gotowe trufle wkładam do lodówki, żeby stwardniały.

Smacznego!

DSC_8408_2

Japońskie trufle z fasoli

DSC_8377_2

Japońskie trufle z fasoli

DSC_8414_2

Japońskie trufle z fasoli