Jogurt jaglany

  • 50 min
  • 5 składników
100%

Składniki

  • kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 filiżanki (po 200 ml)
  • sok z cytryny 1 sztuka
  • syrop klonowy lub z agawy (ew. cukier, ksylitol) do smaku (u mnie 3 łyżki)
  • truskawki (świeże lub mrożone) 0,5 kg

Ten „jogurt” nie jest sfermentowany, więc nie ma wiele wspólnego z prawdziwym jogurtem, ale przypomina go konsystencją oraz smakiem (dzięki dodatkowi cytryny). Sprawdzi się zarówno jako śniadanie (dodatek do musli) jak i deser (np. z owocami).

DSC_61831

Jogurt jaglany

Wykonanie:

  1. Kaszę prażę na sucho w garnku mieszając. Gdy zacznie wydzielać ładny zapach pieczonego ciasta, zalewam wodą, mieszam i wylewam wodę. Robię tak trzy razy, żeby pozbyć się gorzkiego smaku.
  2. Zalewam kaszę 3 filiżankami mleka roślinnego, dodaję syrop klonowy i gotuję na małym ogniu do miękkości (ok 20 minut)
  3. Gdy kasza wystygnie, dodaję 1 filiżankę mleka, sok z cytryny i truskawki. Miksuję na gładką masę. Warto miksować tak długo, aż masa będzie naprawdę głądka, żeby konsystencją przypominała jogurt.
  4. Schładzam w lodówce.

Smacznego!

DSC_61851

Jogurt jaglany

6 komentarzy

  1. Pingback: Jogurt jaglany. – InfoZdrowie

  2. Pingback: » Jogurt jaglany"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

  3. Dziękuję za przepis i za odpowiedź. Jogurt wyszedł pyszny! Zrobiłam z jagodami, a dziś chce testować z bananem. Czy Tobie też wychodzi taki mączny posmak w tym jogurcie? Czy to normalne dla kaszy jaglanej czy może za krótko ją gotowałam?

    • myślę, że moze chodzić o posmak kaszy. Ja go lubię;) ale generalnie spokojnie mozna kasze rozgotowac, latwiej bedzie ją zblendowac na aksamitna, gladka mase.

Skomentuj