Jogurt kokosowy z 2 składników

  • 5 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • probiotyk w kapsułkach 2 kapsułki
  • ew. cukier/ksylitol/erytrol do smaku

Prosty w przygotowaniu domowy, wegański jogurt z mleka kokosowego. Do koktajli, deserów, dań, sosów lub w towarzystwie musli i owoców.

wegański jogurt

Jogurt kokosowy z 2 składników

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe przekładam do słoika, dodaję zawartość kapsułek i mieszam (niemetalową łyżeczką).
  2. Przykrywam nakrętką (nie zakręcam) i odstawiam w ciepłe miejsce (zimą np. koło kaloryfera) na kilka dni.
  3. Jogurt jest gotowy, gdy zrobi się kwaśny. Możecie przyspieszyć proces i wcześniej podgrzać mleko do 40 stopni.
  4. Do produkcji kolejnej partii jogurtu zamiast probiotyku możecie użyć 4 łyżki gotowego jogurtu z poprzedniej produkcji;).

Smacznego!

domowy jogurt

Jogurt kokosowy z 2 składników

domowy wegański jogurt

Jogurt kokosowy z 2 składników

jogurt z mleka kokosowego

Jogurt kokosowy z 2 składników

14 komentarzy

  1. Swietny przepis! Czy nalezy uzyc
    specjalnego probiotyku do jogurtow czy mozna tez dodac zwykly probiotyk w kapsulkach suplement?

  2. To taki probiotyk, który można kupić w aptece, tak?
    Czy ktoś próbował w ten sposób przygotować jogurt na bazie np. mleka migdałowego?

  3. Czy możesz podać nazwę konkretnego probiotyku aptecznego, który można wykorzystać w przepisie? Nie chciałabym eksperymentować i wolę pewniaka. 🙂

Skomentuj