Kabaczki w curry i czosnku

  • 30 min
  • 7 składników

Składniki:

  • kabaczki 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • curry w proszku 1 łyżka
  • chilli szczypta
  • sól 1/2 łyżeczki
  • sok z jednej cytryny
  • olej kilka łyżek

Taki oryginalny sposób na kabaczki. Można zjeść na ciepło z ziemniakami i wegekotletem albo na zimno na kanapce.

DSC_83071

Kabaczki w curry i czosnku

Wykonanie:

  1. Kabaczki myję, obieram i kroję w słupki.
  2. Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (Chcesz wiedzieć dlaczego? Przeczytaj ten wpis)
  3. Rozgrzewam oliwę na patelni i podsmażam kabaczki. Gdy zaczną wydzielać ładny maślany zapach, dolewam kilka łyżek wody, żeby się nie przypaliły, dodaję curry, chilli i sól i przykrywam patelnię.
  4. Duszę ok 10 minut, następnie dodaję czosnek i sok z cytryny. Duszę jeszcze kilka minut.

Smacznego!

DSC_83141

Kabaczki w curry i czosnku