Kapusta z papryką

  • 40 min
  • 12 składników

Składniki:

  • biała kapusta 1 mała główka
  • czerwona papryka 3 sztuki
  • zielona papryka 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy pół słoiczka (100 g)
  • olej/oliwa ok. 2 łyżki
  • przyprawa do gyrosa lub kebabu 1 czubata łyżka
  • czosnek suszony 1 łyżka
  • oregano suszone 1 łyżka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • sól do smaku
  • ostra papryka do smaku

Kapusta duszona z papryką. Proste danie mojej mamy, które uwielbiam. Pyszna z pieczywem, albo jako dodatek do kaszy lub ziemniaków. Taką kapustę możecie przygotować również na poście dr Dąbrowskiej, jeśli pominiecie oliwę i zmodyfikujecie przyprawy.

Kapusta z papryką

Wykonanie:

  1. Kapustę i paprykę kroję w kostkę i wkładam do garnka.
  2. Dodaję przyprawy, oliwę, zalewam filiżanką wody (ok. 200 ml) i gotuję pod przykryciem około pół godziny.
  3. Przed końcem gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam dokładnie i gotuję jeszcze przez chwilę.
  4. Doprawiam do smaku solą i ostrą papryką.

Smacznego!

Kapusta z papryką

Kapusta z papryką

Kapusta z papryką

2 komentarze

Skomentuj