Karmel z daktyli

  • 10 min
  • 3 składniki
90%

Składniki:

  • daktyle suszone 1 szklanka (250 ml)
  • sól szczypta
  • ew. masło orzechowe 1 czubata łyżka

Zdrowy wegański karmel bez dodatku cukru. Bardzo łatwy do przygotowania. Do deserów, owsianek, jaglanek, do przekładania tortów, ciast, gofrów (np. tych) , naleśników (np. tych) oraz oczywiście do wyjadania łyżką ze słoika:)

DSC_82681

Karmel z daktyli

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem, tak aby woda je przykryła.
  2. Odstawiam na minimum pół godziny (można zalać wieczorem i odstawić na noc).
  3. Wyławiam daktyle i umieszczam w blenderze. Nie wylewam wody, w której się moczyły. Dodaję szczyptę soli.
  4. Blenduję powoli, dolewając wodę, w której moczyły się daktyle, aż do uzyskania karmelowej konsystencji.
  5. W czasie blendowania możecie dodać masło orzechowe. Świetnie pasuje do karmelu.
  6. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_82761

Karmel z daktyli

6 komentarzy

  1. Musialam trafić na wyjątkowo świeże daktyle, bo pierwszy raz przy podjadaniu ich w ramach deseru poczułam, że smakują jak karmel 🙂 od razu pomyslalam, żeby przerobić je na płynną masę. Dzięki za przepis!

  2. Zrobiłem inaczej do wrzątku wrzucam daktyle, gotuję 10 min , do blender z masłem orzecgowym 100% i po chwili jem ciepłe prosto z blendera 😀 pozdrawiam

    • Można pominąć albo dodać pastę tahini, wówczas karmel będzie smakował trochę chałwowo:)

Skomentuj