Składniki:
- daktyle suszone 1 szklanka (250 ml)
- sól szczypta
- ew. masło orzechowe 1 czubata łyżka
Zdrowy wegański karmel bez dodatku cukru. Bardzo łatwy do przygotowania. Do deserów, owsianek, jaglanek, do przekładania tortów, ciast, gofrów (np. tych) , naleśników (np. tych) oraz oczywiście do wyjadania łyżką ze słoika:)
Wykonanie:
- Daktyle zalewam wrzątkiem, tak aby woda je przykryła.
- Odstawiam na minimum pół godziny (można zalać wieczorem i odstawić na noc).
- Wyławiam daktyle i umieszczam w blenderze. Nie wylewam wody, w której się moczyły. Dodaję szczyptę soli.
- Blenduję powoli, dolewając wodę, w której moczyły się daktyle, aż do uzyskania karmelowej konsystencji.
- W czasie blendowania możecie dodać masło orzechowe. Świetnie pasuje do karmelu.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Musialam trafić na wyjątkowo świeże daktyle, bo pierwszy raz przy podjadaniu ich w ramach deseru poczułam, że smakują jak karmel 🙂 od razu pomyslalam, żeby przerobić je na płynną masę. Dzięki za przepis!
🙂
Zrobiłem inaczej do wrzątku wrzucam daktyle, gotuję 10 min , do blender z masłem orzecgowym 100% i po chwili jem ciepłe prosto z blendera 😀 pozdrawiam
pyyyycha….
Czym mozna zastapic Maslo orzechowe?
Można pominąć albo dodać pastę tahini, wówczas karmel będzie smakował trochę chałwowo:)