Karmelowy budyń jaglany

  • 30 min
  • 5 składników

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka
  • mleko sojowe 3,5 szklanki
  • daktyle 1 szklanka
  • melasa z karobu 6 łyżek
  • jasny dżem (pomarańczowy, morelowy lub brzoskwiniowy) kilka łyżeczek

Budyń jaglany o karmelowym smaku, który zawdzięcza daktylom i melasie z karobu. Bez dodatkowego cukru. Polecam zrobienie w słoiku i zabranie na wynos. Dla niemowlaka można zrobić na modyfikowanym mleku sojowym, z mniejszą ilością daktyli i melasy, a polać zmiksowaną brzoskwinią.

DSC_3544

Karmelowy budyń jaglany

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem na noc lub na min. 2 godziny.
  2. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą. Zalewam 2 szklankami mleka sojowego, 1/2 szklanki wody i gotuję około 20 minut (tak, aby była bardzo miękka).
  3. Do ugotowanej kaszy dodaję namoczone daktyle razem z wodą, melasę z karobu oraz 1,5 szkl. mleka sojowego.
  4. Wszystko razem blenduję dokładnie na gładki krem.
  5. Przekładam do słoiczków albo miseczek i po ostygnięciu wstawiam do lodówki.
  6. Gdy masa zgęstnieje, nakładam na nią dżem (najlepiej taki 100%).

Smacznego!

DSC_35411

Karmelowy budyń jaglany

DSC_35431

Karmelowy budyń jaglany

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved