Kaszotto z bulguru z kurkami

  • 25 min
  • 9 składników

Składniki:

  • kasza bulgur sucha 1 szklanka
  • kurki 200 g
  • czarnuszka 1 łyżka
  • pietruszka 1 mały pęczek
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 2 sztuki
  • sos sojowy do smaku (u mnie ok. 3 łyżki)
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • pieprz świeżo zmielony do smaku

Kasza bulgur z kurkami i czarnuszką. Do tego czosnek, pietruszka i sos sojowy. Czasem najlepiej minimalistycznie:)

dsc_7072_2

Kaszotto z bulguru z kurkami

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłukuję i zalewam 2,5 szklankami wody. Gotuję 7 minut i zostawiam pod przykryciem, aż spęcznieje (około 10-15 minut).
  2. Na patelni podsmażam cebulę.
  3. Dodaję czarnuszkę i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  4. Dodaję oczyszczone kurki i smażę 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. W międzyczasie rozgniatam czosnek i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
  6. Kurki podlewam sosem sojowym, dodaję kaszę, pieprz, poszatkowaną pietruszkę i czosnek.
  7. Mieszam.

Smacznego!

dsc_7067_2

Kaszotto z bulguru z kurkami

dsc_7060_2

Kaszotto z bulguru z kurkami

dsc_7052_2

Kaszotto z bulguru z kurkami

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved