Kawowy budyń jaglany

  • 30 min
  • 4 składniki

Składniki na 4 porcje:

  • kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol/dowolny syrop ok. 4 łyżki
  • kawa rozpuszczalna (można też użyć zbożowej) 2-4 łyżki

Jaglany budyń kawowy – jedna z moich ulubionych wersji budyniu jaglanego. Zróbcie w słoiczku i zabierzcie do pracy. Taka porcja energii przyda się w momencie kryzysu:)

DSC_7616_2

Kawowy budyń jaglany

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam mlekiem roślinnym (naturalnym lub waniliowym) i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
  3. Dosładzam cukrem/cukrem trzcinowym/ksylitolem/erytrolem lub dowolnym syropem.
  4. Blenduję na gładką masę.
  5. Odkładam kilka łyżek, a do reszty dodaję kawę i blenduję (zamiast kawy rozpuszczalnej możecie dodać małą filiżankę mocnego espresso).
  6. Smakuję masę i w razie potrzeby dodaję więcej kawy lub dosładzam.
  7. Wlewam do słoiczków/szklanek najpierw masę kawową, a na górę cienką warstwę białej masy, żeby imitowała śmietankę;)
  8. Po ostygnięciu przechowuję w lodówce.
  9. Możecie podać z malinami, wiśniami, konfiturą albo polać syropem.

Smacznego!

DSC_7586_2

Kawowy budyń jaglany

DSC_7598_2

Kawowy budyń jaglany

DSC_7605_2

Kawowy budyń jaglany

12 komentarzy

  1. czy da sie jakos zastapic kawe rozpuszczalna? kawa zaparzona juz moze? nie pijam rozpuszczalnej bo to niezdrowe 😛 a mam ochote na budyn 🙂

    • Oczywiście, że można:) Ja robię budynie jaglane w różnych wersjach, z kakao, gorzką czekoladą, owocami, bakaliami, karobem, wiórkami kokosowymi, makiem, zmiksowanymi daktylami itd:)

Skomentuj