Ostry keczup z cukinii

  • 40 min
  • 13 składników

Składniki:

  • cukinia 2 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • starty świeży imbir 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • curry w proszku 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • cukier/ksylitol 1 łyżeczka
  • chilli w proszku 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy lub winny 4 łyżki

Po jego wypróbowaniu przestaje smakować tradycyjny keczup ze sklepu;) Bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej w sezonie na cukinię zrobić większy zapas i zapasteryzować albo zamrozić. Pasuje do kanapek, warzyw z grilla, burgerów albo jako sos do spaghetti.

DSC_7771

Ostry keczup z cukinii

Wykonanie:

  1. Smażę cebulę, po chwili dodaję imbir i czosnek, smażę przez chwilę. Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, cebulę usmażcie bez tłuszczu (jak tutaj).
  2. Dodaję pokrojoną drobno cukinię i paprykę oraz przyprawy (poza octem i koncentratem).
  3. Dolewam odrobinę wody, żeby warzywa się nie przypaliły i duszę pod przykryciem ok 20 minut.
  4. Dodaję koncentrat i ocet. (Na diecie dr. Dąbrowskiej zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny lub ocet jabłkowy i nie dosładzajcie keczupu).
  5. Zagotowuję i miksuję na gładką masę.

Smacznego!

DSC_7766

Ostry keczup z cukinii

DSC_7761

Ostry keczup z cukinii

5 komentarzy

  1. Myślę, że można nałożyć bardzo gorący do wypasteryzowanych słoiczków, a po zmknięciu odwrócić, przykryć ściereczką, aby powoli wystygły. W ten sposób można przechowywać dłużej i dłużej cieszyć się smakiem:)

  2. Polecam ten keczup! Jest przepyszny!
    Po zmiksowaniu doprowadziłam do ponownego zagotowania i zawekowałam. Spora część zjedzona:-) resztę wykorzystam jako sos do ryżu na kolejny obiad 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie! 🙂

Skomentuj