Kimchi bokkeumbap, czyli ryż z kimchi po koreańsku

  • 20 min
  • 9 składników

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • kimchi (przepis na blogu) 1 szklanka (250 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • ulubiony ryż 200 g
  • sos sojowy do smaku
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
  • ew. dowolne algi (np. kombu lub wakame) 1 łyżka pokruszonych
  • szczypiorek do posypania
  • sezam (u mnie czarny) do posypania

Moja wegańska wersja smażonego ryżu po koreańsku z dodatkiem kimchi – pikantnej, kiszonej kapusty pekińskiej.

Kimchi bokkeumbap, czyli ryż z kimchi po koreańsku

Wykonanie:

  1. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na dużej patelni na oleju podsmażam cebule i pokruszone algi.
  3. Dodaję pokrojone tofu, kapustę kimchi (możecie użyć domowej – przepis tutaj, lub kupnej), podlewam sosem sojowym i dodaję ugotowany ryż.
  4. Smażę przez chwilę razem, mieszając.
  5. Ryż podaję posypany sezamem i szczypiorkiem.

Smacznego!

Kimchi bokkeumbap, czyli ryż z kimchi po koreańsku

Kimchi bokkeumbap, czyli ryż z kimchi po koreańsku

Kimchi bokkeumbap, czyli ryż z kimchi po koreańsku