Koktajl jaglany „śliwka w czekoladzie”

  • 5 min
  • 6 składników

Składniki:

  • suszone śliwki (niesiarkowane) 1 szklanka
  • gorąca woda 1 szklanka
  • mleko roślinne 2 szklanki
  • rozgotowana kasza jaglana 0,5 - 1 szklanka
  • kakao 5 łyżek
  • ew. cukier/ksylitol/dowolny słód/melasa do smaku

Gęsty koktajl „śliwka w czekoladzie” na bazie suszonych śliwek i kaszy jaglanej. Na deser albo na śniadanie. Kilka składników i chwila blendowania:)

DSC_0681_2

Koktajl jaglany „śliwka w czekoladzie”

Wykonanie:

  1. Suszone śliwki zalewam szklanką wody na noc lub na min. na dwie godziny.
  2. Blenduję śliwki (razem z wodą, w której się moczyły) z mlekiem roślinnym i kakao.
  3. Stopniowo dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i blenduję do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  4. Możecie ewentualnie dosłodzić do smaku.

Smacznego!

DSC_0698_2

Koktajl jaglany „śliwka w czekoladzie”

DSC_0707_2

Koktajl jaglany „śliwka w czekoladzie”

12 komentarzy

  1. Hejka, nigdy nie wiem na ile porcji podajesz przepis, fajnie by bylo wiedziec, tutaj na jedna porcje?

    • hej, nie piszę, bo każdy zjada inne porcje, ja np. podwójne;) koktajlu wychodzi około 5 szklanek z podanych składników

  2. miałam dzisiaj pyszne śniadanie; ja na wytrawnie, moje dziecko na bardziej słodko; polecam koktajl – szybki w przyrządzeniu – co rano ma swoje duże plusy.

    • Ja mym zblendowała namoczone śliwki po odlaniu wody, z ugotowaną kaszą i kakao i stopniowo dodawała mleko roślinne, żeby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ale konsystencja będzie taka budyniowa raczej. W lodówce myślę, że kilka dni.

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved