Kompot jabłkowo-korzenny

  • 25 min
  • 7 składników

Składniki:

  • jabłka 2 sztuki
  • cytryna 2 plasterki
  • świeży imbir kilka plasterków
  • cynamon 1 laska lub pół łyżeczki mielonego
  • goździki 1 łyżeczka
  • anyż 2 gwiazdki
  • cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku

Pyszny, rozgrzewający i wzmacniający kompot jabłkowy na chłody:)

DSC_9667_2

Kompot jabłkowo-korzenny

Wykonanie:

  1. Jabłka myję, kroję w kostkę i wkładam do garnka (nie obieram).
  2. Dodaję kilka plasterków imbiru (w zależności od upodobań, ja wolę więcej:), 2 plasterki cytryny, cynamon, goździki i anyż.
  3. Zalewam wodą (ok. 1,5 litra) i gotuję pod przykryciem na małym ogniu 20-30 minut.
  4. Dosładzam do smaku (jeśli użyjecie erytrolu, kompot będzie w wersji light;) Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, nie dosładzajcie.
  5. Piję na ciepło lub na zimo.

Smacznego!

DSC_9716_2

Kompot jabłkowo-korzenny

DSC_9685_2

Kompot jabłkowo-korzenny

DSC_9670_2

Kompot jabłkowo-korzenny

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved