Składniki:
- jabłka 2 sztuki
- cytryna 2 plasterki
- świeży imbir kilka plasterków
- cynamon 1 laska lub pół łyżeczki mielonego
- goździki 1 łyżeczka
- anyż 2 gwiazdki
- cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
Pyszny, rozgrzewający i wzmacniający kompot jabłkowy na chłody:)
Wykonanie:
- Jabłka myję, kroję w kostkę i wkładam do garnka (nie obieram).
- Dodaję kilka plasterków imbiru (w zależności od upodobań, ja wolę więcej:), 2 plasterki cytryny, cynamon, goździki i anyż.
- Zalewam wodą (ok. 1,5 litra) i gotuję pod przykryciem na małym ogniu 20-30 minut.
- Dosładzam do smaku (jeśli użyjecie erytrolu, kompot będzie w wersji light;) Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, nie dosładzajcie.
- Piję na ciepło lub na zimo.
Smacznego!
Brak komentarzy