Koperkowy sos majonezowy

  • 15 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • mleko sojowe naturalne 1 szklanka
  • olej rzepakowy 2/3 szklanki
  • koperek pęczek
  • sól 1 łyżeczka
  • sok z jednej cytryny
  • pieprz 1/2 łyżeczki

Sos koperkowy – świetny do ziemniaków (pieczonych, w mundurkach, gotowanych na parze), surowych warzyw pociętych w słupki, jako sos do burgerów albo dressing do sałatki.

DSC_81471

Koperkowy sos majonezowy

Wykonanie:

  1. Schłodzone mleko wlewam do blendera kielichowego. Dodaję sok z cytryny, sól, pieprz i poszatkowany koperek.
  2. Miksując dolewam powoli olej, aż do uzyskania gęstej konsystencji majonezu.

Smacznego!

DSC_81591

Koperkowy sos majonezowy

4 komentarze

  1. Hej, jak z trwałością takiego sosu? Planuję wprowadzić go do codziennej sałatki w pracy (tam też przyrządzanej), a więc optymalnym rozwiązaniem byłoby zrobienie sosu raz w tygodniu i dozowanie go z pojemniczka przez tydzień. Da radę?

Skomentuj