Składniki:
- mleko sojowe naturalne 1 szklanka
- olej rzepakowy 2/3 szklanki
- koperek pęczek
- sól 1 łyżeczka
- sok z jednej cytryny
- pieprz 1/2 łyżeczki
Sos koperkowy – świetny do ziemniaków (pieczonych, w mundurkach, gotowanych na parze), surowych warzyw pociętych w słupki, jako sos do burgerów albo dressing do sałatki.
Wykonanie:
- Schłodzone mleko wlewam do blendera kielichowego. Dodaję sok z cytryny, sól, pieprz i poszatkowany koperek.
- Miksując dolewam powoli olej, aż do uzyskania gęstej konsystencji majonezu.
Smacznego!
A czy wyjdzie ten sosik z mleka migdałowego 🙂 ?
raczej nie…tylko sojowe…
Hej, jak z trwałością takiego sosu? Planuję wprowadzić go do codziennej sałatki w pracy (tam też przyrządzanej), a więc optymalnym rozwiązaniem byłoby zrobienie sosu raz w tygodniu i dozowanie go z pojemniczka przez tydzień. Da radę?
da radę:)