Korzenne wegańskie “śledzie” z rodzynkami w pomidorach

  • 60 min
  • 11 składników

Składniki:

  • kotlety sojowe 1 opakowanie (100 g)
  • cebula 4 sztuki
  • rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
  • koncentrat pomidorowy 2 słoiczki (po 190 g)
  • przyprawa piernikowa 1 łyżka
  • chilli pół łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • cukier/ksylitol/erytrol 1 łyżka
  • sól do smaku
  • zalewa octowa/cytryna
  • olej rzepakowy do podsmażenia

Kotlety sojowe a’la korzenne śledzie z rodzynkami w pomidorach. Marynowane w zalewie octowej. Idealne na wigilijny stół. Jeżeli spóźniliście się z marynowaniem, możecie pominąć ten etap, a na pocieszenie dodać sok z jednej cytryny;)

DSC_43021

Korzenne śledzie z rodzynkami w pomidorach

Wykonanie:

  1. Kotlety sojowe solę, zalewam wrzątkiem i gotuję przez kilka minut.
  2. Odlewam wodę i po ostygnięciu kroję w paski.
  3. Przygotowuję zalewę octową, tak jak w przepisie tutaj.
  4. kotlety sojowe zalewam gorącą zalewą i po ostygnięciu wstawiam do lodówki min. na 1 dobę. (Jeżeli wolicie łagodniejszą wersję, możecie pominąć etap marynowania, zamiast tego do farszu pod koniec gotowania dodajcie dok z 1 cytryny)
  5. Cebulę smażę na dużej patelni na oleju tak długo, aż się zeszkli.
  6. Dodaję rodzynki, przyprawy, cukier i koncentrat pomidorowy. Duszę pod przykryciem kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli farsz jest bardzo gęsty i się przypala, dolewam trochę wody.
  7. Dodaję kotlety sojowe i gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
  8. Przekładam do miski i po ostygnięciu schładzam w lodówce.

Smacznego!

DSC_43061

Korzenne śledzie z rodzynkami w pomidorach

DSC_43111

Korzenne śledzie z rodzynkami w pomidorach

DSC_43221

Korzenne śledzie z rodzynkami w pomidorach