Kotlety brokułowe

  • 30 min
  • 10 składników
97%

Składniki:

  • średni brokuł 1 sztuka
  • płatki owsiane 1 filiżanka (200 ml)
  • woda 1 szklanka (250 ml)
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • olej rzepakowy do smażenia + 1 łyżka
  • kasza manna/kukurydziana 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • jasny sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Uwielbiam:) Mogę jeść same, bez sosu, ani innych dodatków. Są super do ziemniaków, jako burger w bułce, w kanapce do szkoły, jako przekąska do pracy. Idealnie pasują do sosu tzatziki (przepis tutaj) i koperkowego sosu majonezowego (przepis tutaj).

DSC_5311

Kotlety brokułowe

Wykonanie:

  1. W malakserze/blenderze rozdrabniam płatki owsiane i przesypuję je do miski.
  2. Do malaksera wrzucam podzielonego na różyczki brokuła i rozdrabniam do drobną kaszę.
  3. Brokuła mieszam z płatkami owsianymi. Dodaję szklankę wody, sól, pieprz, sos sojowy, kurkumę, łyżkę oleju i wyciśnięte ząbki czosnku.
  4. Dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę kaszy manny (kaszki orkiszowej lub kukurydzianej). Mieszam i odstawiam na 10 minut.
  5. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję i się kleić. W razie konieczności dodajcie wody lub kaszki. Jak ciasto się nie klei to i jednego i drugiego.
  6. Łyżką nakładam placki na rozgrzany na patelni olej. Smażę przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią.
  7. Przekładam na talerz wyłożony papierem śniadaniowym lub ręcznikiem kuchennym, żeby wchłonął nadmiar oleju.

Smacznego!

DSC_5287

Kotlety brokułowe

DSC_5288

Kotlety brokułowe

DSC_5304

Kotlety brokułowe

 

27 komentarzy

  1. Zrobione, są absolutnie cudowne! (chociaż mój mikser przeżywał ciężkie chwile podczas rozdrabniania brokuła) Jest tylko jedno ale – wyszły troszkę zbyt gorzkie i nie wiem, czy taki smak miałam uzyskać, czy też może jest to wynik mojego przegięcia z dosypywaniem kaszy manny?
    Dziekuję, pozdrawiam i oczywiście czekam na nowe wpisy!

  2. Rewelacja – uwielbiam brokuły, uwielbiam placki, na pewno zrobię! Kombinowałam jeszcze, aby dać np. zamiast mąki ugotowanej ciepłej jaglanki – super skleja i zagęszcza potrawy… Co o tym myślisz? Swoją drogą świetny blog, świetne pomysły, cudownie było tu trafić;) Nie jestem co prawda weganką, ale uwielbiam zdrową warzywną kuchnię i zdrowe przepisy takie jak Twoje 🙂

  3. Zrobiłam i są absolutnie fantastyczne!!! Drukuję przepis i na stałe umieszczam w domowym jadłospisie.
    Dzięki za super przepis 🙂

  4. Kotlety wyszły fantastyczne !!! Coś pysznego , prostego , zdrowego i taniego 😍 Dziękuję za przepis 🤗🤗🤗

  5. Robiłam dziś już 2 raz. Bardzo fajne, smaczne, i co bardzo ważne, szybkie do zrobienia kotlety. Za pierwszym razem smażyłam i wyszły w smaku jak placki ziemniaczane, dziś piekłam i wyszły równie smacznie :).

  6. Kotlety są genialne i mogę je jeść non stop :). Zastanawiam się czy można brokuła zastąpić kalafiorem (akurat mam w lodówce i chcę go wykorzystać)? Pozdrawiam

  7. Nic w tym przepisie nie działa jak trzeba. Zmarnowałam składniki, czas,energię. Teraz będę się zastanawiała czy filiżanka była za duża, czy za mała. Czy brokuł był średni,a może jednak duży? Czy moja szklanka ma taką samą pojemność jak ta Twoja. Czy płatki owsiane miały być zwykłe czy górskie itd.itp. itd……
    Ogólnie klapa totalna. Uformowałam łyżką na patelni kotleciki, ale nie chciały dać się obrócić. Przywarły, spaliły się, przy obracaniu rozpadły. To co zdjęłam z patelnie to breja opływająca tłuszczem.

Skomentuj