Składniki:
- czerwona soczewica 1 szklanka (250 ml)
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- słodka papryka 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- czosnek 2 ząbki
- olej (u mnie rzepakowy lub kokosowy) do smażenia
Proste kotlety z soczewicy. Wystarczy namoczyć, zblendować z dodatkami i usmażyć. Idealne do ziemniaków lub kaszy i surówki, do burgerów, a nawet na zimno na kanapkę.
Wykonanie:
- Soczewicę zalewam na noc duża ilością wody.
- Odlewam wodę. Soczewicę dokładnie przepłukuję.
- Dodaję sodę, sól, kumin, kolendrę, paprykę, chilli, rozgniecione ząbki czosnku i mąkę ziemniaczaną (oczywiście możecie dodać inne, ulubione przyprawy;)
- Blenduję na gładką masę.
- Łyżką nakładam placki na rozgrzany olej i smażę przez chwilę z każdej strony.
- Podaję z ziemniakami i surówką (np. taką), w bułce albo w picie.
Smacznego!
Czy można zieloną soczewicę?
Nie próbowałam… Nie wiem, czy będzie tak miękka po namoczeniu
I jak, udały się kotlety z zielonej soczewicy?
Czyli nie gotujemy soczewicy?? O jejku jaki prosty i szybki przepis!
nie gotujemy:)
Czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną jakąś inną? Mieszkam za granicą i bardzo ograniczony wybór mam…
jasne, może byc inna mąka, która trochę sklei: z cieciorki, pszenna, orkiszowa, ryżowa, kukurydziana itp.
Z mąką z ciecierzycy i suszoną cebulką przepyszne 🙂 Tylko następnym razem dodam mniej soli 😉 Dziękuję za przepis
🙂
Czy dałoby radę upiec te kotleciki?
Nie próbowałam, ale myślę, że tak.
To jest megapyszne!
Smacznego!:)
Pychota – znikają jeszcze szybciej niż się je robi (a nie przygotowywałam ich długo;-)
Super:)
Przepyszne! Narobiłam sobie zapas i do zamrażarki ☺️
Smacznego:)
Zapowiadały się super, a wyszły tak suche, że nie do zjedzenia. Co mogłam zrobić nie tak? Użyłam mąki z ciecierzycy. Pozdrawiam
myślę, że jak suche, to można zmniejszyć ilość mąki. ściskam:)