Kotlety z ziemniaków i tofu

  • 40 min
  • 9 składników

Składniki:

  • ziemniaki 1 kilogram
  • tofu naturalne 2 kostki po 180 g
  • cebula 1 sztuka
  • koper lub natka pietruszki 1/2 pęczka
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • ew. kurkuma pół łyżeczki dla koloru
  • mąka (u mnie pszenna razowa) 2/3 szklanki
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia

Kotlety inspirowane farszem do ruskich pierogów:) Idealne do kaszy i surówki. Sprawdzą się tez do burgerów albo jako samodzielna przekąska.

DSC_5068_2

Kotlety z ziemniaków i tofu

Wykonanie:

  1. Ziemniaki gotuję w mundurkach, studzę i obieram.
  2. Dodaję tofu i rozgniatam razem z ziemniakami.
  3. Dodaję pokrojoną drobno cebulę i zieleninę oraz przyprawy. Mieszam.
  4. Dodaję mąkę, mieszam i ugniatam ciasto.
  5. Lepię kulki, rozgniatam i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
  6. Możecie podać z surówką z młodej kapusty (przepis tutaj) lub z marchewki z suszonymi morelami i curry (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_5066_2

Kotlety z ziemniaków i tofu

DSC_5044_2

Kotlety z ziemniaków i tofu

DSC_5069_2

Kotlety z ziemniaków i tofu

6 komentarzy

  1. Świetny pomysł!
    Co prawda taka moja uroda, że nie umiem podążać za przepisem, ale zainspirowałam się nim i upiekłam podobne kotlety.
    Sama bym chyba nie wpadła na kotleciki z farszu do ruskich!

      • Dużej rewolucji nie było, same drobne zmiany 😉
        Pierwsza rzecz to proporcje. Dałam wszystkiego tyle ile miałam, czyli więcej ziemniaków. A do tego ziemniaki ugotowane „bez mundurków”. Dałam sos sojowy zamiast soli i jeszcze podsypałam płatkami drożdżowymi. A na koniec upiekłam zamiast smażyć. Wyszło smacznie 🙂

Skomentuj