Składniki:
- daktyle suszone 1 szklanka
- woda do zalania daktyli
- pasta tahini 3 łyżki
Zdrowy słodki krem chałwowy. Bez dodatku cukru, za to pełen potasu i wapnia. Składa się tylko z trzech składników i jest bardzo łatwy do zrobienia. Można nim posmarować kanapkę, jeść prosto ze słoika albo używać jako dodatku do innych deserów czy ciast.
Wykonanie:
- Daktyle zalewam wrzątkiem, tak aby woda je przykryła.
- Odstawiam na minimum 2 godziny (można zalać wieczorem i odstawić na noc)
- Wyławiam daktyle i umieszczam w blenderze. Dodaję tahini. Blenduję powoli dolewając wodę, w której się moczyły daktyle, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Smacznego!
najlepszy krem chałwowy . Takie proste, a takie smaczne i przez to niebezpieczne!
😉
To może być świetny krem do mazurka i na to posypać podprażone płatki migdałowe. 😀
Przepis absolutnie cudowny w swojej prostocie! Tylko w mojej wersji nieco więcej tahini – uwielbiam ją i bez dodatków, więc lubię kiedy jej smak jest mocniej wyczuwalny. Szczęście tej niedzieli ma smak chałwy! 🙂
:)))
A może przepis na tahini :)?
dobra myśl:)
Coś pysznego! Dziś rano zrobiłam. Dziękuję za ten przepis, jest idealny 🙂
cieszę się, że smakuje!:)
a jak się nie ma tahimi to można sezam zmiksować?
dokładnie:)
ciekawe czy sprawdzi się do biszkoptu /tortu …?