Krem chałwowy

  • 15 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • daktyle suszone 1 szklanka
  • woda do zalania daktyli
  • pasta tahini 3 łyżki

Zdrowy słodki krem chałwowy. Bez dodatku cukru, za to pełen potasu i wapnia. Składa się tylko z trzech składników i jest bardzo łatwy do zrobienia. Można nim posmarować kanapkę, jeść prosto ze słoika albo używać jako dodatku do innych deserów czy ciast.

DSC_82811

Krem chałwowy

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem, tak aby woda je przykryła.
  2. Odstawiam na minimum 2 godziny (można zalać wieczorem i odstawić na noc)
  3. Wyławiam daktyle i umieszczam w blenderze. Dodaję tahini. Blenduję powoli dolewając wodę, w której się moczyły daktyle, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!

DSC_82861

Krem chałwowy

DSC_82881

Krem chałwowy

12 komentarzy

  1. Przepis absolutnie cudowny w swojej prostocie! Tylko w mojej wersji nieco więcej tahini – uwielbiam ją i bez dodatków, więc lubię kiedy jej smak jest mocniej wyczuwalny. Szczęście tej niedzieli ma smak chałwy! 🙂

Skomentuj