Krem czekoladowy z ryżu

  • 15 min
  • 4 składniki

Składniki:

  • ugotowany ryż (u mnie basmati) 1 szklanka
  • mleko roślinne (naturalne lub czekoladowe) 1 szklanka
  • gorzka czekolada ( u mnie 70 proc. kakao) 1 tabliczka (100 g)
  • olej kokosowy 3 łyżki

Krem czekoladowy do smarowania kanapek, gofrów, herbatników, wafli, do przekładania tortów. Zrobiony na bazie ryżu. Lekki i intensywnie czekoladowy.

DSC_04711

Krem czekoladowy z ryżu

Wykonanie:

  1. Do ciepłego jeszcze ryżu dodaję połamaną na kostki czekoladę, olej kokosowy i mieszam.
  2. Dodaję mleko roślinne i blenduję na gładki krem.
  3. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_04801

Krem czekoladowy z ryżu

DSC_04951

Krem czekoladowy z ryżu

11 komentarzy

    • Można. Można też pominąć, bo czekolada jest tłusta i nada kremowej konsystencji. Ale myślę, że wtedy trzeba by było dodać trochę mniej mleka, żeby nie był za rzadki, bo olej kokosowy po schłodzeniu zagęszcza krem.

Skomentuj