Składniki:
- pieczarki 0,5 kg
- grzyby suszone duża garść
- cebula 2 sztuki
- por 1 sztuka - jasna część
- korzeń pietruszki 2 sztuki
- seler kawałek
- marchew 1 sztuka
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
- płatki drożdżowe 6 łyżek
- kasza manna 3 łyżki
- pieprz biały 1 łyżeczka
- sól do smaku
- olej do podsmażenia
- drobny makaron (np. gwiazdki) do podania
Kremowa, gęsta zupa grzybowo-pieczarkowa z aromatem parmezanu.
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam cebulę i jasną część pora.
- Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i pieczarki.
- Zalewam wodą, tak by przykryła warzywa i pieczarki.
- Dodaję suszone grzyby, przyprawy i płatki drożdżowe. Gotuję około 30-45 minut.
- Pod koniec gotowania dodaję szklankę mleka sojowego i kaszę mannę, mieszam dokładnie i gotuję jeszcze kilka minut.
- Blenduję zupę na gładki krem. Jeżeli krem jest za mało gęsty, dodaję więcej kaszy manny, gotuję chwilę i ponownie blenduję.
- Podaję z drobnym makaronem, np. gwiazdki.
Smacznego!
czym można zastąpić kaszę mannę?
kaszą kukurydzianą. Albo zaciągnąć dowolną mąką:)