Krem grzybowo-parmezanowy

  • 45 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • pieczarki 0,5 kg
  • grzyby suszone duża garść
  • cebula 2 sztuki
  • por 1 sztuka - jasna część
  • korzeń pietruszki 2 sztuki
  • seler kawałek
  • marchew 1 sztuka
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
  • płatki drożdżowe 6 łyżek
  • kasza manna 3 łyżki
  • pieprz biały 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • olej do podsmażenia
  • drobny makaron (np. gwiazdki) do podania

Kremowa, gęsta zupa grzybowo-pieczarkowa z aromatem parmezanu.

DSC_43661

Krem grzybowo-parmezanowy

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam cebulę i jasną część pora.
  2. Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i pieczarki.
  3. Zalewam wodą, tak by przykryła warzywa i pieczarki.
  4. Dodaję suszone grzyby, przyprawy i płatki drożdżowe. Gotuję około 30-45 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodaję szklankę mleka sojowego i kaszę mannę, mieszam dokładnie i gotuję jeszcze kilka minut.
  6. Blenduję zupę na gładki krem. Jeżeli krem jest za mało gęsty, dodaję więcej kaszy manny, gotuję chwilę i ponownie blenduję.
  7. Podaję z drobnym makaronem, np. gwiazdki.

Smacznego!

DSC_43691

Krem grzybowo-parmezanowy

DSC_43851

Krem grzybowo-parmezanowy

2 komentarze

Skomentuj