Krem z brokułów

  • 30 min
  • 11 składników

Składniki:

  • brokuły 2 małe sztuki
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • ziarna słonecznika kilka łyżek
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek do podsmażenia
  • liście laurowe 3 sztuki
  • koperek 1/2 pęczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz lub ostra papryka do smaku
  • czosnek 2 ząbki

Kremowa zupa z brokułów z dodatkiem wędzonej papryki, koperku i prażonych ziaren słonecznika.

DSC_7728_2

Krem z brokułów

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam pora.
  2. Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler.
  3. Dodaję brokuła podzielonego na różyczki.
  4. Zalewam woda tak, by przykryła warzywa.
  5. Dodaję koper, przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek).
  6. Gotuję około 20 minut.
  7. Wyjmuję liście laurowe i blenduję na krem.
  8. W razie konieczności dodaję sól i pieprz.
  9. Na suchej patelni prażę ziarna słonecznika (kilka minut, aż się zarumienią).
  10. Na talerzu zupę posypuję ziarnami słonecznika i suszoną wędzoną lub słodką papryką.
  11. Możecie polać śmietaną z kaszy jaglanej (przepis tutaj).
  12. Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, nie podsmażajcie pora, tylko dodajcie go do gotowania. Pomińcie słonecznik.

Smacznego!

DSC_7737_2

Krem z brokułów

DSC_7729_2

Krem z brokułów

DSC_7695_2

Krem z brokułów

8 komentarzy

  1. Zrobiłam. Nie wiem do końca czemu, ale wyszła gorzkawa. No nie wiem, jadalna, ale nie jest tak, że bym się nią zajadała dzień i noc 🙂 Dorzuciłam ryżu brazowego, żeby się najeść.

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved