Krem z dyni z chipsami z papryki

  • 45 min
  • 16 składników

Składniki:

  • mała dynia 1 sztuka
  • marchewki 3 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • cebule 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki kilka łyżek
  • mleko sojowe naturalne 2 szklanki
  • papryka czerwona 3 sztuki
  • pestki dyni 3 łyżki
  • przyprawa "Pięć smaków" 1 łyżka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • chilli szczypta
  • sól do smaku

Jesienna zupa krem z dyni. Aromatyczna i rozgrzewająca. Posypana chipsami z papryki i chrupiącymi pestkami dyni.

DSC_06061

Krem z dyni z chipsami z papryki

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju kokosowym podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę i dynię. Zalewam 2 szklankami mleka sojowego. Dodaję tyle wody, żeby przykryła warzywa.
  3. Dodaję przyprawy, sos sojowy, natkę pietruszki i gotuję pod przykryciem około 30 minut.
  4. Paprykę kroję w kosteczkę i zapiekam w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (180 stopni, około 20 minut).
  5. Po 10 minutach pieczenia paprykę posypuję pestkami dyni i zapiekam jeszcze około 10 minut.
  6. W międzyczasie wyciskam czosnek, odkładam go na 10 minut (tutaj zobacz dlaczego), po czym dodaję do zupy.
  7. Zupę miksuję blenderem ręcznym na gładki krem.
  8. Na talerzu posypuję chipsami z papryki i pestkami dyni.

Smacznego!

DSC_06151

Krem z dyni z chipsami z papryki