Krem z kalafiora z czarnym czosnkiem

  • 30 min
  • 11 składników

Składniki:

  • kalafior 1 sztuka
  • seler 1/4
  • ziemniaki 3 średnie sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • oliwa lub olej do podsmażenia
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • biały pieprz pół łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • czarny czosnek w proszku do posypania
  • ew. koperek do posypania

Prosta zupa krem z kalafiora podkręcona dodatkiem proszku z czarnego czosnku.

zupa krem

Krem z kalafiora z czarnym czosnkiem

Wykonanie:

  1. Cebulę kroję i podsmażam w garnku na niewielkiej ilości oliwy lub oleju, aż się zarumieni.
  2. Dodaję warzywa: obrane, pokrojone ziemniaki, seler i podzielonego na różyczki kalafiora.
  3. Zalewam wodą (2/3 poziomu warzyw) i gotuję około 20 minut.
  4. Dodaję czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw), biały pieprz, płatki drożdżowe i sól.
  5. Blenduję na krem (ja używam tego blendera).
  6. Posypuję czarnym czosnkiem w proszku i koperkiem. Zupę możecie dodatkowo polać oliwą.
  7. Mam dla Was od firmy Juleko 10% rabatu na wszystkie produkty na hasło Veganbanda 😉

Smacznego!

zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora z czarnym czosnkiem

czarny czosnek

Krem z kalafiora z czarnym czosnkiem

zupa kalafiorowa

Krem z kalafiora z czarnym czosnkiem