Kremowa zupa grzybowa

  • 40 min
  • 16 składników

Składniki:

  • suszone grzyby leśne 1 szklanka (250 ml)
  • marchewka 3 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • seler kawałek
  • ziemniaki 3 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • mleko sojowe naturalne niesłodzone ok. 2-3 szklanki (po 250 ml)
  • orzechy nerkowca pół szklanki (125 ml)
  • ew. natka pietruszki do posypania
  • sos sojowy do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
  • sok z jednej cytryny
  • olej do podsmażenia
  • sól do smaku

Gęsta, kremowa zupa grzybowa, gotowana na mleku sojowym, z dodatkiem pysznej śmietany z orzechów nerkowca.

Kremowa zupa grzybowa

Wykonanie:

  1. Nerkowce zalewam na noc wodą.
  2. W garnku na odrobinie oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  3. Do garnka dodaję pokrojone warzywa, grzyby i zalewam mlekiem sojowym (tyle, żeby przykryło warzywa).
  4. Gotuję około pół godziny.
  5. W międzyczasie nerkowce umieszczam w blenderze (ja używam tego). Dodaję sok z cytryny, płatki drożdżowe, czosnek i blenduję. W razie konieczności dodaję trochę wody do blendowania.
  6. Zblendowane nerkowce dodaję do zupy i mieszam.
  7. Doprawiam sosem sojowym, solą i białym pieprzem.
  8. Na talerzu posypuję natką pietruszki.

Smacznego!

Kremowa zupa grzybowa

Kremowa zupa grzybowa

Kremowa zupa grzybowa