Kruche ciasteczka czekoladowe

  • 30 min
  • 9 składników

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • kakao 4 łyżki
  • olej (u mnie rzepakowy) pół szklanki (125 ml)
  • zimna woda lub zimne mleko roślinne pół szklanki (125 ml)
  • ew. posypka lub gorzka czekolada do dekoracji
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Bardzo prosty przepis na wegańskie ciasteczka. Powstały z chęci na coś słodkiego po przeczytaniu przepisów na pyszne słodkości Joli Słomy i Mirka Trymbulaka we wrześniowym numerze magazynu Vege. Idealne do pieczenia razem z maluchami. Te które widzicie na zdjęciu wykonane przez mojego czterolatka (z pomocą taty;)

DSC_2474_2

Kruche ciasteczka czekoladowe

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję suche składniki: obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i ksylitol.
  2. Do szklanki wlewam zimną wodę lub mleko i olej.
  3. Dolewam do miski i mieszam intensywnie łyżką.
  4. Kiedy składniki się połączą, wyrabiam ręką ciasto. Powinno powstać gęste ciasto, które da się rozwałkować. W razie konieczności dodaję mąki.
  5. Ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję.
  6. Wycinam ciasteczka (szklanką lub foremkami do ciastek) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ciasteczka możecie ozdobić posypką lub posypać cukrem trzcinowym.
  8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 -20 minut.
  9. Ciasteczka możecie posmarować czekoladą. Połamcie czekoladę na kostki, włóżcie do garnuszka, dodajcie kilka łyżek mleka roślinnego i podgrzewajcie mieszając, aż czekolada się rozpuści.

Smacznego!

DSC_2362_2

Kruche ciasteczka czekoladowe

DSC_2447_2

Kruche ciasteczka czekoladowe

DSC_2478_2

Kruche ciasteczka czekoladowe

DSC_2384_2

Kruche ciasteczka czekoladowe